• Samfundsansvar

Hvordan ser dit liv på pension ud?

Der er mange ny tanker, du skal finde svar på, når du overvejer at gå på pension. Hvordan skal du bruge din nye fritid? Vil du ud og rejse, vil du flytte og hvor langt rækker pengene?

Vi råder dig til at begynde at svare på de mange nye spørgsmål så tidligt som muligt. Omkring 10 år før du forventer at forlade arbejdsmarkedet, er det en god ide at zoome ind på din pensionsordning, så du kan nå at få lavet en god plan og få mest muligt ud af din pension. Kontakt os med henblik på et rådgivningsmøde, så hjælper vi dig godt i gang med at planlægge den nye del af dit liv.

Vil du se din opsparing?

Du kan se din nuværende opsparing og din forventede pensionsudbetalinger i AP Pension ved at logge på Min Pension. Hvis du har Mobil AP på din telefon, kan du også se dine tal i appen. På pensionsinfo.dk kan du få et samlet overblik over alle dine pensioner – inklusive de offentlige

Herunder har vi har samlet nogle af de mest stillede spørgsmål.

Økonomi

Hvordan ved jeg, om jeg har sparet nok op?

Du skal i god tid lægge et realistisk budget. Det skal være et helhedsbillede, hvor du både indregner folkepension, evt. pensionstillæg, ATP, din egen pensionsopsparing og frie midler.

Så finder du ud af, om din opsparing er på rette kurs, eller om du har brug for at sætte turbo på opsparingen i dine sidste år på arbejdsmarkedet.

Hvordan planlægger jeg min økonomi?

Din pensionsøkonomi er typisk sammensat af forskellige brikker: Folkepension, pensionstillæg, ATP, din egen pensionsopsparing, frie midler – og måske friværdi i en ejerbolig.

Det er altid en god ide at overveje, hvor længe du forventer din/jeres pensionsopsparing skal strækkes over. Om du skal starte med at anvende dine frie midler eller omvendt afhænger helt af din konkrete situation og er meget individuelt. Søg gerne rådgivning hos vores senior rådgivningsteam.

Forsikringer

Kan jeg med fordel skrue ned for mine forsikringer?

Det kan være katastrofalt at have for lav en forsikringsdækning, hvis du bliver ramt af sygdom eller død. Men det er også dyrt, hvis du i årevis er overforsikret i din pensionsordning.

Når børnene flytter hjemmefra, og friværdien vokser, kan du overveje at skrue ned for dine forsikringer, så en større del af din pensionsindbetaling går til opsparing.

Hvor længe dækker mine forsikringer?

Dine forsikringer i pensionsordningen gælder, så længe din arbejdsgiver har aftalt med AP Pension – men maksimalt indtil du går på pension.

Du kan have et par år uden forsikringer i slutningen af dit arbejdsliv, hvis du f.eks. arbejder, indtil du fylder 69 år, men du i din pensionsordning kun er dækket, til du fylder 67 år.

Tidspunkt for pension

Vil du på pension på det aftalte tidspunkt?

Hvis du vil gå på pension på det tidspunkt, der er aftalt i din pensionsordning, får du automatisk besked fra AP Pension, når tiden nærmer sig. Du får at vide, hvilke muligheder du har, og hvordan du begynder at få din pension udbetalt.

Vil du tidligere på pension en aftalt?

Folkepension, pensionstillæg og ATP er én ting, mens din egen pensionsopsparing er en anden. Din alder afgør, hvornår du kan få folkepension, pensionstillæg og ATP.

Se din folkepensionsalder

Hvis du vil gå på pension tidligere end det tidspunkt, der er aftalt i din pensionsordning, skal du selv give AP Pension besked.

Udbetaling af pension

Hvordan kan jeg få min pension udbetalt?

Mens du indbetaler til pension, vil du typisk spare op på en ratepension. Derudover indbetaler du muligvis også til en livsvarig livrentepension. Endelig kan du have penge stående på en kapitalpension/aldersopsparing.

Den livsvarige livrentepension kan du ikke ændre på, men din ratepension er fleksibel. Hvis du har en kapitalpension/aldersopsparing, bliver den udbetalt på én gang. Aldersopsparing kan du også vælge at få udbetalt løbende i en periode.

Få overblik over udbetaling af pension

Bliver min pension modregnet, hvis jeg går på efterløn?

Er du født i 1956 eller senere, kan du ikke undgå modregning – uanset om du er begyndt at få din pension udbetalt eller ej.

Har du brug for vejledning om reglerne for modregning i efterlønnen, kan du kontakte os på 7080 5020.

Skriv til os, hvis du har brug for hjælp

Har du spørgsmål eller brug for hjælp, kan du skrive til vores Kundecenter, der sidder klar til at hjælpe dig.

Ring til os, hvis du har brug for hjælp

Du er altid velkommen til at ringe til os.

Vi sidder klar til at hjælpe dig:

Mandag: 09.00-16.00
Tirsdag: 09.00-16.00
Onsdag:
09.00-16.00
Torsdag:
09.00-16.00
Fredag: 09.00-15.00

AP Pension understøtter desværre ikke denne browser.

Men du kan se AP Pensions hjemmeside i enten Google Chrome, Firefox eller Edge – det gælder, uanset hvilken enhed du bruger.

Har du spørgsmål til pension, er du velkommen til at kontakte AP Pension på 3916 5000 mellem klokken 8.00 og 15.00 alle hverdage.